Hva skjer med McDonalds og Burger King?

McDonalds og Burger King er for mange de originale fast food-restaurantene. Det har selvfølgelig dukket opp mange større og mindre konkurrenter, men de to amerikanske gigantene er fortsatt noen av de aller meste kjente kjedene innenfor hurtigmat.

[IMAGE=eLhIXKfR8LIA.jpg]

Markedssituasjonen i Norge

Tradisjonelt har McDonalds vært dominerende i Norge, men i etter mange nyåpninger i 2018 gikk Burger King forbi McDonalds i antall restauranter. Dette skyldes ene og alene at en større kjede med veikroer, som ble lagt ned i 2018, ble omprofilert til Burger King.

En konkurrent som har etabler seg i Norge er burgerkjeden Max. Denne kjeden har hatt stor fremgang i Sverige, men enn så lenge lar suksessen vente på seg i Norge. Svært mange svenske kjeder innenfor andre bransjer, som for eksempel Byggmax med billige byggevarer, har blitt svært populære i Norge, men enn så lenge foretrekker altså nordmenn de amerikanske konseptene.

To selskaper i skvis mellom interessenter

Spesielt på det internasjonale markedet, var både McDonalds og Burger King lenge ustoppelige suksesser. Noen av de store trendene i verden har dog gjort situasjonen mer utfordrende:

  • Miljø og klima passer i utgangspunktet ikke veldig godt samen med rødt kjøtt servert sammen med plastikk og sugerør. Dette er noe som begge selskapene har måttet håndtere Norge, med konkrete tiltak som vegetariske alternativ og sugerør i papir.
  • Konkurransen med en rekke andre alternativer for hurtigmat, inkludert mange leveringstjenester som Foodora og Uber Eats, har tvunget frem endringer som bestilling på automater og servering ved bordet. Spesielt det å servere ved bordet, skulle for noen år siden fremstått som helt utenkelig på en McDonalds.
  • Helsetrender har alltid vært en utfordring for kjeder som Burger King og McDonalds, likevel er det ikke noe nytt.

Økonomiske utfordringer for selskapene

I forhold til økonomien, stiller de to selskapene relativt ulikt. Det er Umoe Restaurants som står bak Burger King i Norge, sammen med en rekke andre kjente kjeder som Peppes Pizza og Starbucks. Dette gir Burger King litt mer å spille på, i forhold til ekspansjon og støtte. Den norsk McDonalds-virksomheten å andre siden, er sammensatt av noen få egeneide restauranter og franchisetakere av svært ulik størrelse.

Noe som virkelig er heldig for begge kjedene, er det fokus de har hatt på norske råvarer. Det er ikke bare et salgsargument ovenfor kundene, men spesielt når den norske kronen utsettes for sterkt press, kan det ha mye å si for resultatet på bunnlinjen. På Island finnes det for eksempel ikke noen McDonalds lenger, etter at det ble umulig å drive restaurantene videre etter den islandske økonomiens kollaps.

Så ille ser det definitivt ikke ut for Burger King og McDonalds i Norge, vi vil uten tvil kunne fortsette å nyte amerikanske burgere i mange år fremover.