Norske restauranter med stjerne i Michelinguiden

Ekspedisjonen.net does not exist. Only asks if I want to buy domene.

[IMAGE=fc2cH7bMrY9S.jpg]

Brødrene André og Édouard Michelin drev opprinnelig med produksjon av bildekk. For å få folk til å kjøre mer, og dermed slite mer dekk, kom brødrene opp med en fantastisk idé. De ville lage en reiseguide for det franske folket, og i august 1900 kom den første utgaven av Michelinguiden ut. Den inneholdt informasjon om hvor bilistene kunne få bilrelatert hjelp, samt tips til overnatting og spisesteder. På den tiden var det ca 3.000 biler på de franske veiene.

I 1926 begynte Michelinguiden å dele ut én stjerne til restauranter som serverte god mat. I dag er det vel nettopp dette de fleste forbinder med Michelinguiden. Fra tidlig på 30-tallet ble også to og tre stjerner introdusert.

Lille Norge har hevdet seg sterkt, og i dag har hele 8 restauranter rundt om i landet blitt beæret med minst én stjerne.

Michelinstjerner i Oslo

Maeemo

I 2016 stod stemningen i taket da Oslo-restauranten Maaemo oppnådde tre stjerner i den prestisjefylte kåringen. Restauranten åpnet i 2010 og allerede i 2012 fikk den to stjerner. Denne restauranten har spesialisert seg på kortreist mat, og maten de serverer tar utgangspunkt i de råvarene som er lokalt tilgjengelige.

Statholdergården

Statholdergården åpnet i 1957, og mesterkokken Bent Stiansen har drevet restauranten siden 1994. Restauranten serverer utsøkt gourmetmat og har hatt én stjerne i Michelinguiden siden 1998.

Kontrast

Kontrast er en nordisk restaurant som holder hus på Vulkan i Oslo. Menyen skiftes ut daglig, og baserer seg på kortreiste råvarer, ut fra sesong og tilgjengelighet. Her kan du bestille rett for rett, helt til du er god og mett. Kontrast har hatt én stjerne i Michelinguiden siden 2016.

Galt

Galt er nok ikke en restaurant du forbinder med Michelinguiden ved første øyekast. Her er ingen hvite duker, og bestikket står i krukker på bordet. Men maten er himmelsk. Denne relativt ferske restauranten serverer mat av førsteklasses råvarer. Den åpnet i 2017, og allerede i 2018 var stjernen et faktum.

Stavanger

RE-NAA

RE-NAA er en liten restaurant med plass til kun 22 gjester. Her får du maten servert av kokkene. Kjøkkenet er nordisk, med inspirasjon fra Middelhavet og Asia. RE-NAA var i 2016 den første norske restauranten utenfor Oslo som ble tildelt en stjerne.

Sabi Omakase

Den lille sushirestauranten Sabi Omakase med plass til kun 10 gjester fikk sin stjerne i 2017, kun halvannet år etter åpningen. Før stjernen var det tre måneders ventetid for å få bord der. Denne ventetiden steg til syv måneder. Smaksopplevelsen i seg selv er vel verdt et lite forbrukslån, for du vil aldri oppleve lignende igjen.

Trondheim

Fagn

Fagn er en gourmetrestaurant der du kan velge menyer fra 5 til 20 retter. Hovedserveringen foregår i første etasje, mens andre etasje tilbyr coctailbar og spisested med retter til en litt rimeligere penge. De har hatt stjerne i Michelinguiden siden 2019.

Credo

Hos Credo endres menyen hver dag, etter hvilke råvarer som er tilgjengelige, og det er kokkene som bestemmer hvilke smaker som rendyrkes. Her har du vanligvis valget mellom tre og fem retter.